De slordige schikster II

Ik ben alweer een stukje verder met het schilderij. Ik heb niet heel veel tijd meer om het af te maken. Als het allemaal op tijd klaar is hangt het bij de expositie ''gebloemd'' in Galerie Zofier.

Het model is geweldig. Het is niet niets om, met buiten -10, in een zomerse bloemetjesjurk voor een raam te staan. De pose is ook nog eens erg ongemakkelijk omdat ik, zonder een foto te gebruiken, een idee wil creëren alsof iemand halverwege een beweging geschilderd wordt.

De bloemen zijn op tafel gekomen en het gordijn krijgt langzaam kleur. Je probeert overal een beetje verf aan te brengen. Als op de meeste plekken al de kleur zit die je uiteindelijk wilt gebruiken kun je beter afwegen  hoever je bent met het schilderij en of je moet ingrijpen of niet. Je hebt nog niet veel details geschilderd dus kun je in dit stadium nog grote verbeteringen aanbrengen.

Het overtollige stuk hout moet er eigenlijk af. Het grote vlak grondkleur leidt af. Vlak voordat de zaag er in gaat twijfel ik toch. In de oorspronkelijke compositie drukt de bovenrand misschien toch teveel op de figuur. Omdat de pose wat gebogen is kan het lijken alsof het kader haar omlaag duwt. Ik wil echter wel dat de blik omlaag gaat, niet omhoog. Op tafel gebeurt immers het meeste met kleur en licht. Hm.... wat te doen?


Ik ga er een stukje bijschilderen en er een stukje afhalen :-) Een klein beetje polderen en kijken of met deze middenweg beide doelstellingen worden bereikt. Het model niet te gebogen en de blik toch iets omlaag.

Het meeste staat er nu op. Er zijn gevallen bloemen bijgeschilderd, het gordijn heeft kleur het wit van het jurkje in tegenlicht is grotendeels klaar...klein5klein6slos7kleinslos8klein

Klik op de fotootjes voor een groter beeld

Nu moet ''alleen nog'' meer leven in de figuur en de bloemen. Hoofd, handen en voeten moeten nog beter worden uitgewerkt. Het licht op tafel moet nog verbeterd enz.
 

Ik houd jullie op de hoogte!

Over Keimpe

Keimpe van der Kooi (1966) is afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen. Hij woont en werkt in Noord-Drenthe. Keimpe doceert aan de Klassieke Academie en geeft diverse cursussen.

Huidige en aankomende tentoonstellingen

Geen komend evenement!

Zoeken