De Nederlandse portretprijs

De Nederlandse portretprijs

Dit weekend is het laatste weekend dat de tentoonstelling van de Portretprijs bezocht kan worden in slot Zeist. De stichting: De nederlandse portretprijs beijvert zich om de portretkunst (2d en 3d in Nederland) te bevorderen. Ze ontplooit daarvoor allerlei initiatieven. Eens in de twee jaar wordt er een wedstrijd georganiseerd waarbij verschillende prijzen worden toegekend. De finalisten zijn op een mooie tentoonstelling te zien in slot zeist. Ik was dit jaar één van de vijftig finalisten gekozen uit maar liefst meer dan 1200 inzendingen! Mijn portret van Milja hangt nu dus tot morgen in het prachtige slot Zeist.

De nederlandse portretprijs heeft er voor gezorgd dat met een goed georganiseerd evenement de portretkunst op een hele nadrukkkelijke manier letterlijk in beeld is gekomen! Het aantal aanmeldingen en ook het aantal bezoekers van de tentoonstelling en (multi)media spreken boekdelen. 

Zelf vind ik het heel leuk om aan wedstrijden mee te doen maar ook om te zien wat anderen maken. In het buitenland had en heb je vele competities. Nederland ( een schilderland bij uitstek toch?) liep daar bij achter. De stichting de nederlandse portretprijs heeft op een mooie manier die potentie die nederland heeft aangeboord.

Het meedoen aan en natuurlijk winnen van een wedstrijd is superleuk. Wat ik zo waardeer aan deze portretprijs is dat er geen verliezers (een paar jaar geleden werd ik niet uitgekozen. Al vond ik dat helemaal niet leuk haha maar daarmee was ik nog geen verliezer) Ook toen was het een feestje om de aan te raden catalogus te bekijken en te zien wat anderen maakten!

Ik heb dit jaar gekozen voor een portret van Milja die een paar huizen verderop woont. Van iemand anders had ik een prachtige hoed van rond de eeuwwisseling (1900:-) gekregen. Gewoon met de hoed leek de pose erg statisch. Toen ze de hoed beter op probeerde te zetten ging het opeens leven. De blik wordt anders in plaats van poseren was ze opeens iets aan het doen wat we allemaal doen als we ons onbewaakt wanen. We passen dingen. Kijken hoe het staat. Hoe zien we er uit? Vragen we onzelf af. De andere titel is dan ook ''Aanpassen''.....

Over Keimpe

Keimpe van der Kooi (1966) is afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen. Hij woont en werkt in Noord-Drenthe. Keimpe doceert aan de Klassieke Academie en geeft diverse cursussen.

Huidige en aankomende tentoonstellingen

Geen komend evenement!

Zoeken