februari 2012

De kunstbaan

maandag, 27 februari 2012
Zoals je kunt zien onder het kopje ''lessen'', elders op deze site, geef ik les in Onnen in het gebouwtje van de ijsbaanvereniging.

We hebben ons inmiddels omgedoopt tot kunstenaarsgenootschap 'De Kunstbaan'

'Westerholm aan de Irenelaan 1 in Haren heeft ons  gastvrij de gelegenheid geboden onze eerste tentoonstelling te houden.

17 februari hebben we een dijk van een opening gegeven in Westerholm. opening expo 17 februari


Er was erg veel belangstelling. Er zijn minstens 100 mensen de opening komen bezoeken. Er was veel terechte waardering voor het werk dat de kunstenaars hadden opgehangen.
Als degene die lesgeeft was ik ook terecht trots op de mooie tentoonstelling!

De tentoonstelling loopt nog tot 31 maart. Tijd zat dus om nog even een kijkje te nemen. Het is de moeite waard!


kbklein


Klik op kleine uitnodiging van de expositie om hem in het groot te zienDe slordige schikster II

maandag, 27 februari 2012

Ik ben alweer een stukje verder met het schilderij. Ik heb niet heel veel tijd meer om het af te maken. Als het allemaal op tijd klaar is hangt het bij de expositie ''gebloemd'' in Galerie Zofier.

Het model is geweldig. Het is niet niets om, met buiten -10, in een zomerse bloemetjesjurk voor een raam te staan. De pose is ook nog eens erg ongemakkelijk omdat ik, zonder een foto te gebruiken, een idee wil creëren alsof iemand halverwege een beweging geschilderd wordt.

De bloemen zijn op tafel gekomen en het gordijn krijgt langzaam kleur. Je probeert overal een beetje verf aan te brengen. Als op de meeste plekken al de kleur zit die je uiteindelijk wilt gebruiken kun je beter afwegen  hoever je bent met het schilderij en of je moet ingrijpen of niet. Je hebt nog niet veel details geschilderd dus kun je in dit stadium nog grote verbeteringen aanbrengen.

Het overtollige stuk hout moet er eigenlijk af. Het grote vlak grondkleur leidt af. Vlak voordat de zaag er in gaat twijfel ik toch. In de oorspronkelijke compositie drukt de bovenrand misschien toch teveel op de figuur. Omdat de pose wat gebogen is kan het lijken alsof het kader haar omlaag duwt. Ik wil echter wel dat de blik omlaag gaat, niet omhoog. Op tafel gebeurt immers het meeste met kleur en licht. Hm.... wat te doen?


Ik ga er een stukje bijschilderen en er een stukje afhalen :-) Een klein beetje polderen en kijken of met deze middenweg beide doelstellingen worden bereikt. Het model niet te gebogen en de blik toch iets omlaag.

Het meeste staat er nu op. Er zijn gevallen bloemen bijgeschilderd, het gordijn heeft kleur het wit van het jurkje in tegenlicht is grotendeels klaar...klein5klein6slos7kleinslos8kleinKlik op de fotootjes voor een groter beeld

Nu moet ''alleen nog'' meer leven in de figuur en de bloemen. Hoofd, handen en voeten moeten nog beter worden uitgewerkt. Het licht op tafel moet nog verbeterd enz.
Ik houd jullie op de hoogte!